Skincare Model

Σπίλοι / Ελιές / αφαίρεση ελιάς

Ο σπίλος, αποτελεί την εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων στο δέρμα.

ΕΛΙΕΣ (ΕΛΙΑ) – ΣΠΙΛΟΣ – ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ

Η αφαιρεση ελιασ διενεργείται για ποικίλους λόγους.

Αρκετές φορές ένας σπίλος αφαιρείται για αισθητικούς λόγους ενώ άλλες όταν τραυματίζονται ή βρίσκονται σε σημείο συνεχούς τριβής. Τέτοιες ελιεσ βρίσκονται στη ράχη, λαιμό, σε περιοχή όπου έρχεται σε επαφή με στηθόδεσμο ή ακόμη και στα πέλματα. Αυτή συνήθως είναι και η εντόπιση για  μια κρεατοελιά.

Επιπροσθέτως, ενδέχεται να γίνει μια αφαιρεση ελιασ καθώς μπορεί μετά από δερματοσκόπηση να διαγνωσθεί ένας « δυσπλαστικός ΣΠΙΛΟΣ ». Έτσι, μετά από υπόδειξη του ιατρού μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – afairesi elias – kreatoelia καθώς έχει έναν σχετικά αυξημένο κίνδυνο εξαλλαγής σε μελάνωμα του δέρματος.

Ένας μελαγχρωματικός σπίλος δεν πρέπει ποτέ να καταστρέφεται με Laser ι καθώς πάντα πρέπει να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία) σε αντίθεση πχ με ένα θήλωμα (κρεατοελια).

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ ή κρεατοελιας για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα καλό είναι να αφαιρείται από Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο.

Οι ελιές επιστημονικά ονομάζονται όπως ήδη έχω αναφέρει και σπίλοι. Οι ελιεσ είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη στον άνθρωπο. Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι έχουν ελιεσ. Οι ελιές αποτελούν είναι ουσιαστικά πολλά μελανοκύτταρα μαζί . Οι ελιεσ μπορεί να είναι λείες, να έχουν τρίχες, να είναι υπερυψωμένες ή να έχουν ανώμαλη επιφάνεια Ο μέσος ενήλικας έχει 10-40 ελιές στο σώμα του. Ελιές μπορεί να εμφανιστούν μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αλλά οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται από την παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Μερικές εξαφανίζονται όσο μεγαλώνουμε.


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας κοινής- καλής ελιάς;


Οι ελιεσ είναι συμμετρικές, συνήθως στρογγυλές (οβάλ), ομοιόμορφες, σε μία ή δύο αποχρώσεις του μπεζ, καφέ ή του χρώματος του δέρματος, συνήθως μικρότερες από μισό εκατοστό.
Εντοπίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο: (πρόσωπο, κορμός, χέρια και πόδια).
Γι’ αυτές τις ελιεσ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως αποφασίσουμε να τους αφαιρέσουμε για αισθητικούς λόγους, καλόν είναι να αφαιρεθούν ολόκληροι χειρουργικά και να σταλούν για βιοψία.

Αν έχουμε πολλές ελιεσ;


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι άτομα που έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων, δηλαδή περισσότερες από 50- 100 σπίλους – ελιεσ, κινδυνεύουν περισσότερο για την ανάπτυξη ενός κακοηθέστατου όγκου του δέρματος- του μελανώματος.
Το 2010 επιστήμονες από το «King’s College» μελέτησαν το DNA 1.800 ατόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έχουν πολλές ελιεσ γερνάνε με πιο αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν λιγότερες. Παρ’ όλα αυτά άτομα τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό ελιών θα πρέπει να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς (Πλαστικούς Χειρουργούς ή Δερματολόγους) για μια κλινική και δερματοσκοπική εξέταση.

Όταν μια ελιά έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ονομάζεται δυσπλαστικός ή άτυπος σπίλος και έχει αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί σε μελάνωμα:
Τα χαρακτηριστικά των άτυπων μπορούμε εύκολα να τα απομνημονεύσουμε με τον κανόνα ABCDE:

A: Αsymmetry = Ασυμμετρία.

B: Border = Τα όρια της βλάβης είναι συχνά ασαφή

C: Color = πολυχρωμία

D: Diameter = Διάμετρος

E: Evolution = Ανάπτυξη. Η μεταβολή κατά την διάρκεια του χρόνου, των βασικών χαρακτηριστικών μιας ελιάς (χρώμα, μέγεθος, σχήμα,) ή εμφάνιση πόνου, κνησμού ή αιμορραγίας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι το 70% των μελανωμάτων αναπτύσσονται σε καθαρό δέρμα και μόλις το 30% επί σπίλου.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑΣ

Πως αφαιρείται μια ελιά (κρεατοελιά)

Στον αντίποδα η ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑ – kreatoelia μπορεί να αφαιρεθεί για αισθητικούς λόγους με Laser ή με διαθερμία.

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ γίνεται κατ’ εφαπτομένη (shave excision) και η βάση της στο επίπεδο του δέρματος χτυπιέται με το Laser ή διαθερμία για αιμόσταση και για να αποκλείσουμε την υποτροπή της.

Προϋπόθεση είναι να ελέγξει ο ιατρός με δερματοσκόπηση ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν φέρει μελανίνη και ότι ουσιαστικά δεν είναι μελανοκυτταρικός σπιλοσ.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – ΣΠΙΛΟΥ

Ελιά: Διαδικασία αφαίρεσης

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ- ΣΠΙΛΟΥ – ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑΣ  γίνεται με τοπική αναισθησία. Στους ενήλικες γίνεται μια ένεση λιδοκαΐνης 2% και σε ελάχιστα λεπτά το δέρμα έχει αναισθητοποιηθεί. Σε βρέφη και παιδιά η διαδικασία δεν είναι εύκολο να γίνει με τοπική αναισθησία καθώς το στρες στο οποίο υποβάλλονται είναι απαγορευτικό. Έτσι καλείται να συνδράμει αναισθησιολόγος ώστε να δώσει τη λεγόμενη μέθη. Με αυτό τον τρόπο είναι εύκολη και πιο ευχάριστη η εμπειρία για τους νεαρούς ασθενείς. Η αφαίρεση ελιάς γίνεται με ένα μικρό νυστέρι #15. Ο σπίλος αφαιρείται με τρόπο ακολουθώντας πάντα τις γραμμές ελάχιστης τάσης ώστε να μη μείνει σημάδι (ουλή). Στη συνέχεια τοποθετούνται ενδοδερμικά ράμματα τα οποία  είναι απορροφήσιμα. Σε πολύ μικρή βλάβη μεγέθους χιλιοστών είναι καλύτερο να τοποθετείται ένα μοναδικό ράμμα ethilon.

Συγγενής ΣΠΙΛΟΣ

Εκ γενετής ελιά

Συγγενής ΣΠΙΛΟΣ ονομάζεται ο ΣΠΙΛΟΣ ο οποίος παρουσιάζεται στο δέρμα εκ γενετής.

Διακρίνονται σε μικροί, μεσαίο, μεγάλοι, και γιγαντιαίοι βάσει μεγέθους.

Για την πλειοψηφία αυτών των σπίλων και ειδικά για τους γιγαντιαίους συστήνεται παρακολούθηση ή αφαίρεση όπου είναι εύκολο.

Στους γιγαντιαίους σπίλους είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Σε μικρότερους σπίλους δεν συστήνεται η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΛΙΑΣ – afairesi elias -. Αντιθέτως, οι ασθενείς παρακολουθούνται μέχρι να είναι σε θέση να υποβληθούν σε τοπική αναισθησία.

Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση από ειδικό κρίνεται απαραίτητη.